Agricultura României – caracteristici generale
a) definiții
-
ramură de bază a economiei naţionale
-
asigură hrana oamenilor, animalelor și oferă materii prime pentru
industrie
- principalul mijloc de producţie → pământul
-
cuprinde:
1. cultura plantelor – 60%
2. creşterea animalelor – 40%
b) premisele naturale ale dezvoltării
agriculturii
1. fondul funciar:
-
reprezintă totalitatea terenurilor incluse între graniţele ţării
- este
de aproximativ 23 milioane ha, repartizat astfel:
→ teren agricol - 62%, din
care: terenuri arabile - 40%, păşuni şi fâneţe - 20%, vii şi livezi - 2%
→ păduri - 28%
→ suprafeţe acvatice - 4%
→ alte suprafeţe - 6%.
2. relieful:
- este
reprezentat de ⅔ de câmpii, dealuri şi podişuri cu terenuri favorabile
lucrărilor agricole
-
terenuri accidentate – favorabile pentru cartof, sfeclă de zahăr, in,
cânepă, orz, ovăz, secară, viţă de vie, pomi fructiferi
- la
peste 700 m – păşuni şi fâneţe, culturi rare, creşterea animalelor
- grânarele
României sunt: Cp Română, Cp de Vest, Pod. Dobrogei, Pod. Getic, Pod. Moldovei,
DCT
3. clima:
- prielnică
6-7 luni pe an la altitudinea de 200-300 m
-
manifestări climatice negative: secete, excese de umiditate, geruri
târzii de primăvară
-
măsuri: irigaţii, desecări, amendamente etc.
4. solurile:
- în
cea mai mare parte sunt fertile (câmpie, deal-podiş);
-
procese negative (de degradare a solului): secetă, exces de umiditate, alunecări
de teren etc.
c) îmbunătăţiri funciare
- sunt
măsurile luate de om pentru păstrarea şi îmbunătăţirea fertilităţii solului,
oprirea degradărilor, permanentizarea şi mărirea producţiilor agricole
- măsuri:
irigaţii, drenări, afânări, aplicarea de îngrăşăminte naturale şi chimice etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu