marți, 1 aprilie 2014

Clasa a 8-a... Lecție 39

Agricultura României – creșterea animalelor

a)  caracteristici generale
-  creșterea animalelor are o importanţă economică deosebită, furnizând produse alimentare şi materii prime industriale (piei, lână, blănuri) şi oferind, în plus, forţă de tracţiune
-  în ţara noastră sunt condiţii naturale prielnice: un relief variat care oferă plante de nutreţ (porumb, lucernă, trifoi), păşuni alpine în zonele de munte şi de deal
-  pentru productivitatea păşunilor, multe suprafeţe au fost curăţate şi asanate (în cazul păşunilor înmlăştinate)

b)  grupe de animale
            1.  bovine:
-  pentru carne, lapte, piei
-  în regiunile montane şi periurbane din nordul Moldovei, Maramureş, Carpaţii Meridionali, Subcarpaţii Getici

            2.  porcine:
-  pentru carne
-  în zonele de câmpie și în gospodării individuale

            3.  ovine și caprine:
-  pentru carne, lapte, lână
-  în Cp Română, Cp de Vest, Pod Dobrogei, Pod Moldovei, depresiuni intramontane şi subcarpatice

            4.  cabaline
-  pentru tracțiune
-  în Cp de Vest, Dobrogea, Bărăgan, nordul Moldovei

            5.  păsări de curte (avicultură)
-  pentru carne, ouă, fulgi în gospodării individuale rurale sau în complexe avicole
-  în Cp Română, Cp Moldovei, DCT

            6.  albine (apicultură)
-  pentru miere
-  în Cp Română, nordul Dobrogei, Delta Dunării

            7.  viermii de mătase (sericicultura)
-  pentru obținerea mătăsii naturale
-  în Banat, Oltenia

            8.  pescuit
-  pentru alimente și divertisment (pescuit sportiv)
-  Delta Dunării şi în Dunăre (crap, şalău, somn, ştiucă etc.), heleşteie, lacuri şi iazuri din luncile râurilor principale, Cp Moldovei (crap, somn, caracudă); în apele reci de munte – păstrăvi

            9.  vânat
-  pentru alimente și divertisment (sesiuni de vânătoare)
-  se practică în Delta Dunării (păsări, mamifere), la câmpie (iepuri), la deal (mistreţi), la munte (urşi, cerbi)

4 comentarii: